Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2006 12:15 - AMD разработва анти-HyperThreading?
Автор: bitterman Категория: Технологии   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво е по-добро от двупроцесорна конфигурация? Отговорът, който всеки веднага би дал, е: четирипроцесорна. Затова, преди да се появят сегашните двуядрени чипове, Intel създаде технологията HyperThreading, която в определени случаи беше способна да увеличи производителността на единичните процесори. Идеята при нея е следната: едноядреното CPU за операционната система изглежда като разполагащо с две логически ядра и по този начин в даден момент може да се изпълнява повече от един процес – особено полезно при многонишковите програми. Естествено, всичко зависи от софтуерната оптимизация и възможностите на самия процесор, затова теоретичното увеличение на производителността от 50 % не може да бъде достигнато и в общия случай прирастът е по-малък в сравнение с две реални физически ядра.

Но на горния въпрос AMD изненадващо решиха да дадат съвсем противоположен отговор.

Според изтекла неофициална информация, има индикации, че зелената компания е тръгнала в посока, обратна на поетата от Intel, и разработва технология, чието действие е точно противоположно на HyperThreading. AMD се опитват да създадат многоядрен процесор, който ще изглежда като едноядрен.

Всичко това е в доста силен контраст с последните маркетингови действия на водещите CPU производители, които по всякакъв начин се опитват да пропагандират предимствата на своите последни двуядрени предложения. Но на втори поглед логика все пак има. Ясно е, че при сегашните хардуерни технологии вече почти няма поле за развитие в посока увеличаване на тактовата честота, и затова разработчиците се насочиха към алтернативни методи, като добавянето на повече от едно ядро в процесорния корпус. Но този факт сам по себе си не означава, че производителността ще се увеличи драстично. Не и без подкрепата на програмистите, които трябва да извършат необходимите софтуерни оптимизации, а това може да отнеме много време. Затова служителите на AMD се опитват да преодолеят точно този проблем, като предоставят изчислителната мощ на няколко ядра, която обаче е освободена от всякаква софтуерна сложност.

Но все пак около разработката на технологията съществуват прекалено много въпросителни и дори и на пръв поглед да изглежда осъществима и рентабилна, няма никаква гаранция, че някога ще се появи на пазара. Според някои слухове обаче тези анти-HyperThreading възможности скоро ще станат достъпни за новата AM2 платформа и за нейното активиране ще бъде нужно просто да се презапише BIOS-ът, да се инсталира драйвер за процесора, а също така и кръпка за операционната система от Microsoft. Потребителите на Линукс също няма да останат ощетени, ако съдим по скоростта, с която беше добавена поддръжка на 64-битовите процесори.



Тагове:   AMD,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bitterman
Категория: Технологии
Прочетен: 125879
Постинги: 43
Коментари: 118
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930