Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2006 12:16 - Летните жеги – защо пречат на компютрите ни?
Автор: bitterman Категория: Технологии   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
0



Кое е това нещо, което компютърните системи и особено компонентите в тях ненавиждат до дъното на последния си силициев транзистор? Ако гледаме от страна на компонентите, то нещата всъщност са много – недружелюбен потребител, програмист с отвертка, хардуерист с идея, 220 V напрежение и... да, познахте, топлината. За разлика от двигателите с вътрешно горене, които имат нужда от достигане на оптимална температура, един компютърен процесор е в състояние да работи еднакво добре както при -20С, така и при +40С. Е, при -20С ще работи по-добре, но това е основна тема на една друга статия, която преди време публикувахме във вестника.

Та да се върнем на топлината. Интегралните схеми до една имат определен праг на температурна поносимост, след който претърпяват необратими (д)ефекти по структурата си и почти винаги следва перманентно повреждане на елемента. Това важи в пълна сила както за системния процесор, така и за ядрото на графичната платка, дори и за чиповете, управляващи серийните портове на една дънна платка. Както и да го погледнем, топлината си е проблем. Точно поради това доста от тези елементи се охлаждат по един или друг начин, или да го кажем различно – поддържа се оптимална работна температура за съответния елемент.

Вероятно няма човек сред вас, който да не е имал температурни главоболия с компютъра си и те да са довели до проблеми от едно или друго естество – повреда, забиване на системата и прочие, и прочие. Целта на тази статия е да ви дадем някои – по-малко или повече – добри и полезни съвети относно защитаването на системата ви от летните жеги, които неминуемо “подпомагат” сгорещяването на вътрешния климат в компютъра. Някои от вас може и да са вече доста подготвени, но други, предполагам, не се интересуват много-много дали имат един, или два вентилатора, които да вкарват въздух или да изкарват такъв от кутията на системата, или пък дали перката на захранването върши своята работа, или е задръстена с прахоляк.

Като говорим за вентилатори, стигаме и до основния начин за охлаждане – създаване на въздушен поток в кутията. Както и да го погледнем, какъвто и да е въздушен поток е по-добре от никакъв. Това, между другото, се отнася и до пасивно охлажданите графични ускорители (доста модерно в момента), които притежават само радиатор за целта. В това няма нищо лошо освен факта, че получавате един много сериозен топлинен източник, и в този случай, ако не сте създали въздушен поток около графичната платка, ще се получи много сериозна топлинна точка (HOT Spot). Тя, точката, от своя страна бавно, но сигурно ще започне да повишава градусите в кутията. Оттук идва и другият проблем – въздухът, с който ще охлаждате например процесора, има същата температура като въздуха в кутията на компютъра. А това никак не е добре.

От казаното дотук следва, че трябва задължително да осигурите циркулация на въздух в системата си. Това, от една страна, ще оптимизира използването на пасивен тип охлаждане за някой от компонентите, което ще е в унисон с желанието ви да се радвате на тишина. Циркулацията се постига по следния начин – нужен ви е вентилатор (или два, или повече), който да вкарва свеж (външен) въздух от помещението и да го насочва към компонентите в кутията, а те да разсейват топлината си в така създадения поток. От друга страна, са ви необходими и един или повече вентилатори, които да изкарват топлия (вече) въздух от кутията. Това е доста елементарно обяснение за създаване на въздушен поток в една компютърна система.

Но както вече споменах, наличието на какъвто и да е поток, е по-добре от липсващ. Така че, ако по някаква причина не можете да се снабдите с “вкарващи” вентилатори, то поне се подсигурете с повечко “изкарващи”. Все пак кутията има доста процепи и въздух ще си влиза свободно. Но едно от предимствата на вкарващите вентилатори е, че охлаждат твърдите дискове на системата. Доста полезно, ако питате мен.

Наличието на няколко вентилатора отпред и отзад на кутията обаче не значи, че сте си свършили работата. Ако в системата ви е пълна неразбория от захранващи и интерфейсни кабели, за които изобщо не може да се каже, че са подредени, почти сигурно е, че ще спират желания от вас въздушен поток. Така ще сте се занимавали напразно.

Тук стигаме до подреждането на кабелите. Внесете малко импровизация и фантазия. Използвайте т.нар. свински опашки, за да задържите кабелите както на вас ви се иска, и ги организирайте така, че да освободите максимално пространство в кутията. По този начин ще постигнете доста голямо подобрение на вътрешната температура в системата си и ще бъдете по-сигурни през горещите летни дни.

 

image

 

Интериорът на кутията вече е подреден. Това е добро начало. Да речем, че са сложени (или добавени още) вентилатори и охлаждането на системата се е подобрило. Сега можем да помислим и за локалните звена по системата, като вентилатора на процесора или графичната платка. Погледнете дали те не са запрашени. Ако не си чистите PC-то редовно, е възможно да има тук-там натрупан прах, а това вещество е сред големите врагове на интегралните схеми. Наслояването му води до невъзможност генерираната топлина да бъде разсеяна в околната среда и се сещате какво се случва. Лоши работи стават.

Изчистването на праха може да става по няколко начина – чрез прахосмукачка и/или четка с изкуствен (!) косъм или с такава четка и изкарване на компютъра на някое проветриво място, където вятърът ще помогне. Погрижете се да достигнете до всички достъпни места в системата, без да откъсвате разни елементи, след като минете с четката през тях. Това е все едно да се бръснете и да си отрежете ухото – не е добра идея. След избърсването на праха би трябвало вътрешността на кутията да изглежда доста по-чиста и близо до това, което сте видели в деня, когато сте си купили системата или сте я асемблирали сами.

Ако приемем, че компютърът вече е почистен от прах, с подредени кабели и добавени вентилатори, то вече сте почти готови. Дори може да проверите новата вариация на температурна оптимизация на системата, като затворите всички капаци и измерите максималните работни температури след извършените интервенции. Със сигурност ще отчетете поне малка промяна в положителна посока. За да направите всичко перфектно, може да помислите за поставянето на тънки прахозащитни филтри при големите отвори на кутията или самите вентилатори (така ще намалите леко въздушния поток, но поне прахът ще стои далече), особено ако системата се намира в по-запрашено помещение.

Някои биха дали идея просто да се махне страничният капак на кутията и така да изгоним доста от топлинните проблеми, които би имала системата в затворен вариант. Това наистина е така, но само в известен смисъл. Както споменах по-горе, охлаждането е в пряка зависимост от наличието и нивото на въздушния поток, а премахването на страничния капак няма да ни предостави потока, освен ако системата не е на много проветриво място. Така затвореното PC с адекватно поставени вентилатори ще създаде точно определен въздушен тунел, който да се грижи за оптималния климат в компютъра ви.

Друг момент е изборът на вкарващи и изкарващи вентилатори. Някои кутии предоставят възможност за избор между 80 мм и 92 мм, дори и 120 мм вентилатори. По-голямата перка, въпреки по-високата си цена, предоставя както по-силен въздушен поток, така и по-ниски нива на шум. Така че директно залагайте на максимално позволената големина и според нея подбирайте вентилатора по дебит и ниво на шум, които отговарят на вашата търпимост. Защото 80 мм вентилатори има както с 30 CFM, така и със 75 CFM дебит – сами се сещате, че вторият вариант е доста по-шумен.

При оптимизирането на кабелите може да се замислите за кръгли (rounded) IDE и FDD, които ще заемат много по-малко място. SATA кабелите от своя страна са почти незабележими. Но каквито и промени да направите, имайте предвид, че ги правите и заради самите себе си. За да си спестите много нерви и изговарянето (или мисленето) на лоши думички по адрес на своя компютър, който всъщност с нищо не е виновен, че не се грижите добре за него.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bitterman
Категория: Технологии
Прочетен: 125719
Постинги: 43
Коментари: 118
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031