Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2006 08:50 - FIFA Street 2
Автор: bitterman Категория: Технологии   
Прочетен: 1113 Коментари: 1 Гласове:
0



Производител: Elecrtonic Arts Canada

Сайт на играта: http://www.fifastreet2.com

Платформи: Playstation2, XBOX, Nintendo Gamecube, PSP, очаква се и за PC

Жанр: спорт

Прилича на: FIFA Street, NBA Street


Може би ще се зачудиш, читателю, защо втора седмица те занимавам с изцяло конзолно заглавие, при положение че нашето издание се казва “Компютри“ все пак. Отговорът е изключително прост – от толкова много добри игри за конзоли аз просто нямам време да седна и да поиграя на компютъра. Но не се притеснявай, за следващата седмица подготвям материал за едно заглавие ексклузивно за PC, което, вярвам, ще ти е повече от интересно да пробваш. И междувременно, докато разучавам въпросното, разпускам с игри на Playstation-a и с други типично мъжки забавления като Шампионската лига например. С оглед на приближаващите финали на този турнир, а ако погледнем и малко по-напред в бъдещето – и съвсем скорошното Световно първенство, не виждам по-подходящо време да ти представя FIFA Street 2.

Кратка интродукция на предишната част на играта. FIFA Street беше изключително забавен уличен футбол, който зарибяваше, доставяше удоволствие и се играеше изключително леко. Игра, на която й личеше че е правена, за да забавлява човека, а не да го кара да се напъва със сложни комбинации от бутони, куестове или каквото там натоварва геймърите. Можеше да се играе, освен самостоятелно, и от компания до четири души. Комбинациите за различните трикове за преодоляване на защитник или отнемане на топката бяха изключително прости и в един момент играта се превръщаше по-скоро в гледане на атрактивен футбол по телевизията, отколкото в мислене какво да направиш в следващия момент. Разбира се, това си има и лошите страни, а именно – играта беше прекалено елементарна. Сингълът не си струваше да се играе, след като си развиеш играча, понеже просто нямаше предизвикателство. Оттам нататък оставаха само мултиплеърните битки, и то при възможност от повече хора, защото компютърно управляваните играчи се държаха доста неадекватно и бяха способни да изкарат извън нерви дори тибетски бик. ЕА явно са си взели поука и доста от тези неща са поправени във FIFA Street 2.

image


Геймплей

Ясно е за какво става дума. За футбол. Но не просто за цар Футбол. Във FIFA Street няма да видиш отбори от по 11 играчи, търчащи по огромния “зелен килим” и търкалящи се там, където преди малко са плюли. Тук става въпрос за уличен футбол. За така популярното неделно събиране, за да “поразцъкаме“. Отборите са от по четирима играчи, като единият от тях е вратар. Още в самото начало трябва да подходиш към играта с основната й идея – важно е не толкова да победиш, колкото да победиш със стил! Факт е, че и головете са от голямо значение, но колкото повече ефектни трикове правиш, колкото повече скрити и бързи подавания реализираш, толкова повече се доближаваш до победата в тази игра.

Причината е, че посредством триковете трупаш точки, които впоследствие ти се отблагодаряват с така наречения Gamebreaker. Като събереш достатъчно точки, в центъра на игрището се появява един кръг. Ако минеш през него, получаваш възможността да изстреляш суперсилен и точен удар към вратата. Имай предвид, че ако не успееш да минеш през въпросния кръг и противникът ти вкара гол, той изчезва. Също така, ако след като активираш Gamebreaker-a, топката ти бъде отнета, изгаряш. Но нищо, броят им за една игра е неограничен и всичко зависи от това колко трикове ще направиш. В този ред на мисли, триковете са безумно много. Всякакви въртележки, мушкания на топката между краката на противника, прехвърляния, комбинации с удари в преградите около игрището – вариантите са невъобразимо много. И изключително забавни. От това кой точно трик ще направиш, зависят и точките ти за Gamebreaker-a. Колкото по-унижаващ съперника е той, толкова повече точки носи за теб. Най-добре е да опиташ да мушнеш топката между краката на противника. Този трик носи най-голяма печалба. Хубавото е, че докато в предишната част той почти винаги ставаше, този път е изключително трудно да го направиш. И то не заради самото изпълнение, а просто защото изкуственият интелект е на доста по-високо ниво, но за това след малко. Друг начин, по който можеш да се добереш сравнително бързо до този феноменален удар, е като навързваш триковете в своеобразни комбота. Колкото повече трикове успееш да направиш, без да те прекъсват, и стреляш след това към вратата, толкова по-голям множител на точките ще получиш.

image

Вариантите на игра във FIFA Street 2 са доста. Освен обикновения мач ще имаш възможност да поиграеш и мач, където победител е този, който събере определен брой точки от трикове. Ще играеш и мач, където първият гол печели, мач, където се зачитат само головете, направени с Gamebreaker, и още много други. За да свикнеш с тези варианти на състезанието, е най-добре да минеш през сингъл варианта на игра, или т.нар. режим Rule The Street.

В Rule the Street като начало си създаваш собствен играч. Даваш му име и го нагласяш, както ти харесва. И нямам предвид само име – ще можеш да избереш височината, тежестта му, конструкцията на тялото му, а за вариантите за обработка на лицето няма да ми стигне мястото да изброявам. Имаш си един съвсем истински фоторобот, където може да определиш от овала и ширината на лицето през скули, очи, вежди, нос и устни та чак до дебелината и формата на брадичката. Аз лично винаги много се забавлявам в такива игри, като се опитвам да направя копие на себе си. След като “конструираш” играча си, ще трябва и да го екипираш. ЕА се славят с това, че обичат всичко да им е лицензирано и на място – вероятно вече се досещаш, че екипчетата и кецовете, които ще можеш да нахлузиш на своя футболист, са най-малкото Nike. Когато си готов с всичкия този Sims, може да разпределиш количеството skill points, което играта щедро ти отпуска за начало, между различните показатели на играча ти – скорост, сила на удара, точност на удара, трикове.

image

В течение на играта ще можеш да покачваш още повече тези показатели и да развиваш играча си както искаш, защото след всяка изиграна среща ще получаваш нови skill points в зависимост от това как си се представил. С тяхна помощ, освен че ще си покачваш гореизброените показатели, ще можеш да отключваш и трикове. В зависимост от това колко са силни показателите ти, ще се покачва и общият ти рейтинг. От него най-общо зависи прогресът ти в играта. Колкото по-висок рейтинг имаш, толкова по-отговорни задачки ще ти се падат. Отначало просто ще играеш мачове. Впоследствие ще станеш капитан на отбора и ще трябва да решаваш кой играе и кой седи на пейката. След това, когато звездите започнат да изявяват желание да играят в твоя отбор, ще трябва и да избираш кой остава и кой си отива. Впоследствие ще изберат теб и твоя отбор да представлявате държавата си на интернационалния шампионат. Не че историята има някакво значение и не си остава само заден план, докато успееш да натрупаш достатъчно опит и точки, за да се почувстваш сигурен в мулти срещу истински хора. Защото това е истинското предизвикателство. Въпреки че изкуственият интелект в тази втора част е доста по-добър, отколкото в предишната. Този път не разчитай на това, че ще можеш винаги да отнемете топката на противника. Играчите правят много повече и навременни трикове; освен това, когато си в нападение, се пласират добре, нападат и отнемат топката. Да ги излъжеш, е въпрос на много добър тайминг. Не може да се разчита и на иначе безотказно работещата тактика с високи подавания към вратата. В първата част високите пасове, от една страна, носеха много точки, а от друга, беше почти невъзможно да ги прекъснеш. Тук, с въведения нов клавиш за избутване на противника, те далеч не са толкова елементарни. Има огромна разлика и при самото подаване на топките. Докато преди при натискане на бутона за пас топката се лепеше на крака на твой съотборник, сега вече се изисква някакво прицелване. Отгоре на всичко пресичането на паса става много по-лесно отпреди. Последното нововъведение е възможността да излизаш с вратаря напред и дори да атакуваш с него.

image

Графика и звук

Графиката е направила крачка напред. Не че преди беше грозна, но сега е още по-добра. Както и преди, играчите се движат чудесно, терените изглеждат много добре, а триковете са просто наслада за окото. Най-хубавото е, че играчите са разпознаваеми. Ще различите всички големи имена от световния футбол, които са на терена. Роналдиньо, Зидан, Фиго, Роналдо, Руни – всички те изглеждат (а и играят) като реалните си прототипи.

За звука няма какво толкова да се каже – на ниво е, но просто не може да се търси разнообразие в тази игра. За сметка на това саундтракът е потресаващо добър отново. ЕА са включили над 50 песни, разделени на 3 радиостанции в зависимост от това къде играеш. Имаш възможност да създадете и своя собствена плейлиста, която да звучи, докато играеш.

В заключение, FIFA Street 2 е още една крачка в правилната посока на дигиталните забавления. Може да се играе и да носи удоволствие и самостоятелно, но е препоръчително да е с компания и биричка.



Тагове:   street,


Гласувай:
0



1. roanldo - ao
17.08.2006 16:31
ou ieeeeeeee
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bitterman
Категория: Технологии
Прочетен: 125864
Постинги: 43
Коментари: 118
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930